Wie kiest voor NOA’H, kiest voor natuur & recreatie om de hoek!

Geschreven op 5 juli 2021

NOA’H, op de stadrand van Halle, is uitstekend gelegen en heeft alle voorzieningen vlakbij. Toch zijn er in de buurt meer dan genoeg rustplekken om te onthaasten aan de bedrijvigheid van de stad. Bovendien zijn er heel wat plannen met de natuurzones in de omgeving. In het algemeen wordt er ingezet op meer biodiversiteit en meer rust. Sta ons toe je even mee te nemen!

Hallerbos header
NOA’H, op de stadrand van Halle, is uitstekend gelegen en heeft alle voorzieningen vlakbij.

Albert- en Elisabethpark

Je hoeft maar de straat over te steken en je staat in één van deze twee parken. De twee groene gordels komen als het ware samen op de plek waar NOA’H zich vestigt. In het Elisabethpark vind je de Stedelijke Bibliotheek van Halle. Je wandelt er langs moestuintjes en speeltuigen, ideaal voor de kinderen en kleinkinderen.
Het Albertpark bevat dan weer enkele kunstwerken en gedenktekens. Bovendien wordt het park stevig opgewaardeerd.

Die zieke bomen worden vervangen door historische en zeldzame bomen uit de streek. De paden worden waterdoorlatend en er komt nieuw parkmeubilair met een heus welkomplein aan de ingang. Lees hier meer over de plannen voor deze groene long aan de Zenne. In 2022, op de 125e verjaardag van het park, wordt het nieuwe park geopend. Deze parken vormen een prachtig groen zicht voor de bewoners van NOA’H.

Deze parken vormen een prachtig groen zicht voor de bewoners van NOA’H.

De Zenne & Kanaal Brussel-Charleroi

De Zenne, het woord is gevallen. Deze mooie, natuurlijke rivier is een bron van heel wat biodiversiteit. Ze meandert langs het Albert- en Elisabethpark, letterlijk op een boogscheut van NOA’H. De Vlaamse Overheid heeft het plan ‘Zuurstof voor de Zenne’ klaar, met de heraanleg van de parken als onderdeel. Verder komt er ook een boomgaard en een zonneterras langs de oever in Halle.

Als je de Zenne 100 meter oversteekt, kom je aan de Bospoortbrug over het Kanaal Brussel-Charleroi.
Ook hiervoor staan verschillende plannen in de steigers. De Vlaamse Waterwegen zijn bezig met het aanleggen van natuurvriendelijke oevers die de verschillende groenzones langs het kanaal met elkaar verbinden. Er wordt ingezet op meer bomenrijen, jaagpaden en bermen met natuurpoelen. Liever met de boot de groene rand van het kanaal ontdekken? Vlakbij de Bospoortbrug ligt de Suikerkaai waar er gegidste boottochten vertrekken richting Brussel. 

De Bres

Als je langs de parken even verder wandelt, kom je aan domein De Bres. Er staat een groot sportcomplex, met een sporthal, een skatepark en een atletiekpiste. Maar ook de natuurliefhebbers komen aan hun trekken. Onder impuls van Team Vlaams Bouwmeester is er recent beslist dat de ruime omgeving rond De Bres wordt vergroend. 

Door alle parkeerplaatsen in de omgeving ondergronds te brengen, komt er heel wat ruimte vrij die zal gebruikt worden om een vernieuwd groen hart voor Halle te vormen, met veel aandacht voor sport en recreatie. Ook aan de aderen naar dat groene hart is er gedacht, want de Zenne wordt er opengelegd. Er loopt momenteel een ontwerpwedstrijd voor de site om dit ambitieuze plan vorm te geven. Lees er alles over in dit artikel van Stad Halle.

Skate halle

Park Buizingen

Op minder dan 1,5 km wandelen, in de dorpskern van Buizingen, vinden we al het volgende park. En ook hier zijn er plannen om het op te frissen en ecologischer te maken

Het bestaande bospark blijft behouden en aanzienlijk uitgebreid met een nieuw gedeelte. Onder begeleiding van Natuurpunt, wordt er stevig ingezet op de natuurwaarden van het park. Met onder andere ecologisch groenbeheer, boomgaarden met oude fruitrassen en vlindervriendelijke beplanting.

Het bestaande bospark blijft behouden en aanzienlijk uitgebreid met een nieuw gedeelte.

Warandepark, Hallerbos en Provinciedomein Huizingen

Wie wat verder wil wandelen of fietsen, kan zich gaan uitleven in deze grote groenzones.
In het Warandepark kan je wonderlijke wandelingen maken met het hele gezin. Er bestaat zelfs een boekje om jong en oud het park, met de speciale bomen, speelzones en de poel te laten verkennen.

Het Hallerbos is dan weer het meest uitgestrekte bosgebied tussen Zenne en Zoniën. Het bos is een publiekslieveling dankzij het prachtige paarse tapijt van wilde hyacinten, die bloeien rond midden april. Het gevarieerd reliëf zorgt voor heerlijke wandelmogelijkheden en maakt een bezoek aan dit bos meer dan de moeite waard. Er valt heel wat over te vertellen, ontdek het zelf op www.hallerbos.be.

Heb je eens wat meer tijd? Ga op uitstap in eigen streek naar Provinciedomein Huizingen. Je kan er wandelen langs het arboretum, het dierenpark, de rotstuin en het stiltepad. Mag het wat sportiever? Dan vinden jij en je compagnons zeker jullie zin in het openluchtzwembad, in de waterfiets of op de talloze sportvelden. Doen!

Halle huizingen bis
Hallerbos bis